#SUBCERULLIBER

#subcerulliber este proiectul fondator al asociației Intercalat. Acesta se bazează pe documentarea video a poveștilor persoanelor fără adăpost din București.

Seria video a fost documentată de către unul dintre fondatorii asociației, Cătălin Dumitrașcu și co-editată de un alt membru fondator, Georgiana Bîrdan. Începutul s-a format din pură dorință de a crea conținut educativ, de informare și conștientizare a problemei de homelessness prin discuții libere. Astfel, din iunie până în septembrie 2020, am aflat poveștile protagoniștilor și, off-screen, am fost alături de ei cu suport emoțional.

Proiectul a luat amploare după finalizarea sezonului 1 al seriei #subcerulliber, după ce vizualizările din mediul online au crescut semnificativ și persoanele care vizionau materialele doreau să afle mai multe sau să ajute. Ajunși în acest punct, Cătălin și Georgiana au decis să ducă povestea mai departe punând concomitent cu seria video și bazele unei asociații sub care să poată acționa. Întocmirea și validarea documentelor însă semnifică un proces îndelungat și, de asemenea, găsirea unui al treilea membru fondator este o provocare.

Deoarece nu era timp de așteptat, fiind în val pandemic, aceștia au început să ofere ajutor persoanelor fără adăpost prin distribuirea de mese calde, articole igienă, îmbrăcăminte și alte asemenea articole. Cu ajutorul prietenilor și din fonduri proprii, din luna noiembrie 2020, în fiecare zi de joi, grupul de sprijin pentru oamenii străzii și-au dat întâlnire în centrul Bucureștiului, respectiv Parcul Colțea.

#SINCRON

Dependențele sunt protagoniștii fenomenului de homelessness. Acestea se împart în două mari categorii. Substanțe și alcool. Primele sunt, de regulă, consumate de persoanele mai tinere, iar cel din urmă, alcoolul, este consumat de segmentul vârstnic.

În luna septembrie a anului 2021 am întâlnit un grup de tineri fără adăpost, cu diverse adicții, fiecare provenind din medii diferite, cu povești diverse. Unii dintre ei sunt de mult timp în aceasta situație, iar alții la început de drum. Povestea lor începe în Vama Veche. După o vară în care casele lor au fost străzile de pe litoral, s-au împrietenit și au decis să vină spre București împreună. Aceștia au găsit un acoperiș temporar în care se puteau adăposti de frigul toamnei la debut.

Noi am făcut cunoștință cu ei într-o zi de joi la activitatea noastră recurentă din Parcul Colțea #subcerulliber. Auzindu-le poveștile și văzând ca sunt în căutare de ajutor, a luat naștere proiectul #sincron.

În situații de criză nu am putut sta indiferenți. În urma conflictului Rusia – Ucraina familii, tineri, vârstnici au plecat spre adăposturi temporare până la temperarea conflictului. Fiind vecini cu Ucraina, foarte multe persoane au ales să rămână în România.

Cum am ales să ne implicăm? În tot ceea ce facem, ne place să credem că situațiile ne cheamă, iar noi trebuie să le acceptăm cu cel mai mare entuziasm, deși de multe ori pot reprezenta o provocare.

#uhelp a început printr-un apel. Cineva ne anunțase că a întâlnit un grup de tineri Ucraineni care au nevoie de ajutor. Nu am stat pe gânduri și am acționat. Ne-am întâlnit cu aceștia și am aflat că erau studenți la arte și istorie care și-au luat un ghiozdan în spate și au plecat din mijlocul pericolului. Au ajuns la granița cu România, au stat într-un centru de primire urgențe refugiați și mai apoi au migrat spre București. Împreună ne-am gândit cum am putea ajuta într-o situație atât de copleșitoare. Răspunsul a fost Social Media.